Wat is interactieve televisie/tv?
 

Wat is interactieve televisie/tv?

Interactieve televisie betekend dat provider en consument met elkaar kunnen communiceren. Het is dus mogelijk om vraag en aanbod real time met elkaar af te stemmen.
Op de afstandsbediening van de decoder zitten interactive knoppen die communicatie tussen provider en consument, maar ook tussen kijken en programmamaker mogelijk maakt.
Het is hierdoor mogelijk om bv een spelletje te spelen op het netwerk van je provider, een film te kiezen uit de videotheek van je provider (video on demand) of om bv te stemmen tijdens een live uitzending door op een knop op je afstandsbediening te klikken. De interactieve diensten zullen de komen jaren sterk uitgebreid gaan worden.

Voorbeelden van interactieve diensten:

Video on demand.
Video on demand is net al een videotheek of een bioscoop, maar dan vanuit huis. Met een druk op de knop kunt u naar de catalogus en kiest de film die u wilt kijken. U klikt op start en u knt de film kijken. Bij de meeste providers krijgt u het recht een film gedurende 24 tot 48 uur te kijken. De betaling komt gewoon bij u maandelijkse rekening.
Veel televisie zenders bieden tegenwoordig ook video on demand. Dit is meestal gratis en dan kunt u series en documentaires kijken op het moment dat het u uitkomt.

Uitzending gemist.
Uitzending gemist is een populaire service die het mogelijk maakt om series, films en documentaires te kijken op het moment dat het u uitkomt. De meeste providers bieden deze service aan 10-14 dagen na uitzending. U kunt dus programma terug kijken die al uitgezonden zijn. Het is als het ware een soort video recorder maar dan via het netwerk van uw provider.
Programmas kijken via uitzending gemist is gratis, hoewel sommige providers voor deze service wel extra maandelijkse kosten in rekening brengen.

Live stemmen.
Sommige shows op tv maken gebruik van de mogelijkheid de kijker mee te laten doen met het programma. De nationele IQ test is hier een voorbeeld van. Door te klikken op je afstandsbediening kun je dan je stem of antwoord doorsturen naar het programma dat live op tv is. Dit word ook wel gebruikt voor opinie peilingen.

Een televisie zender pauzeren.
Net als bij een video kun je een tv programma op pauze zetten. Klik op de pauze knp op je afstandsbediening als bv de bel of de telefoon gaat of je wilt wat drinken inschenken. Klik o play en het programma start weer vanaf het moment dat jij het op pauze hebt gezet.

Electronische programma gids (EPG).
Een complete programma gids van wat er nu en straks op tv is. Ook hebben de meeste providers tegenwoordig een volledige programma gids waardoor je geen televisiegids meer nodig hebt.
Internet via de televisie.
Gebruik je Tv als monitor en surf op het web, bekijk het nieuws of bekijk leuke filmpjes op Utube.

Info over het programma dat je nu kijkt.
Met de klik op de info knop krijg je een volledige beschrijving van het programma dat je nu aan het kijken bent. Hoe lang het programma duurt, hoe lang het programma nog duurt voor het afgelopen is.

Ondertiteling aan uit en Nederlands of Engels gesproken stemmen.
Net als op een dvd kun je kiezen voor nederlandstalige of engelstalige ondertiteling of gesproken stemmen.